вівторок, 4 серпня 2015 р.

Нова Microsoft Windows 10 «шпигує» за користувачами за замовчуванням

Windows 10 здатна відстежувати історію переглядів користувача, інформацію в листуванні і календарях.
Як виявилося, у новій версії операційної системи від Microsoft, яку вже встигло завантажити більше 14 млн користувачів, є і свої недоліки - система увазі високий ступінь втручання в особисті дані користувачів. За словами ІБ-експерта Пріяншу сахе (Priyanshu Sahay), встановлені за замовчуванням заводські настройки, які, до речі, досить складно змінити, становлять загрозу для приватності користувачів. Windows 10 здатна відстежувати історію переглядів користувача, інформацію в листуванні і календарях і навіть дані з контактів.
Заводські налаштування приватності в операційній системі агресивні по відношенню до користувача і в деяких випадках для того, щоб змінити необхідний параметр, необхідно вибрати потрібне вікно серед десятків інших і підключитися до офіційного web-сайту. Дана процедура вимагає входу в обліковий запис Microsoft, а це означає, що Windows може отримати доступ до акаунтів електронної пошти користувачів, їх повідомлень, контактів і нотаток календаря.
Як правило, багато користувачів не читають ліцензійні угоди, в яких нерідко зустрічаються не зовсім зрозумілі моменти. Як підкреслив Сахей, в користувальницькому угоді є важливий пункт, які звучить наступним чином: Microsoft залишає за собою право "доступу, зберігання та розкриття персональної інформації (такий як вміст електронної пошти, інші приватні комунікації або файли, розміщені в особистих папках)". Цим правом компанія обіцяє користуватися тільки в разі потреби.
Крім іншого, Windows 10 привласнює користувачам унікальний ідентифікатор, призначений для системи показу реклами на основі зібраної про користувача інформації.

Тим не менш, функції, пов'язані зі збором і зберіганням персональних даних, можна відключити. Для цього необхідно зайти в загальні налаштування ОС, вибрати вкладку опцій приватності і деактивувати небажаний функціонал.

Немає коментарів:

Дописати коментар